opleiding die bij je past

Zo vind je een opleiding die bij jou past

De juiste opleiding kiezen kan soms heel lastig zijn, en velen maken ook niet direct de juiste keuze. Maar uiteindelijk wil iedereen de juiste keuze maken, hoe lastig ook soms. Want waar moet je beginnen wanneer je de juiste opleiding wilt kiezen voor jou, de keuze is namelijk immens. Gelukkig zijn er een aantal tips en trucs waarmee ook jij een opleiding vindt die bij jou past. Uiteraard werkt het voor iedereen alles, maar met de volgende tip kun jij in ieder geval de juiste stappen zetten richting jouw ideale opleiding. Zo maak jij nooit meer je verkeerde keuze.

Wat vindt je leuk?

Het ligt misschien voor de hand, maar de eerste stap die je moet zetten op weg naar de juiste opleiding voor jou is nagaan wat je nou echt leuk vindt. Bedenk wat je graag kijkt, doet of ziet. Zo kun je bij jezelf nagaan wat bij jou past en wat je echt graag doet. Want om de opleiding te vinden die echt bij jou past is het het belangrijkst dat je een opleiding kiest die je echt leuk vindt. Nagaan wat je echt leuk vindt is niet altijd even makkelijk, handig hierbij is om het er met anderen over te hebben. Mensen die dichtbij je staan kunnen je misschien nog wel meer vertellen over wat je leuk vindt dan jijzelf. 

Kies de juiste richting

Wanneer je weet wat je leuk vindt is het belangrijk na te gaan welke richting hier dan het beste bij past. Zo weet je namelijk een beetje welke kant je op moet kijken. Er zijn namelijk zoveel opleidingen te vinden tegenwoordig, op het moment dat je weet in welke richting je moet zoeken kun je het aantal opleidingen al flink inperken. Zo blijven er misschien al 10 opleidingen over, en wordt de keuze al een stuk makkelijker. Ook bij omscholing, is het van belang de juiste richting uit te kiezen. Als je dit voor je hebt kun je namelijk makkelijker de stap zetten in de richting van eventueel ander werk. 

Test wat jij later wil

Om zeker te weten dat jij de juiste keuze maakt is het ook belangrijk jezelf te testen op wat jij leuk vindt en waar dit dan het beste bij aansluit. Om dit te doen is het aan te raden voordat je een opleiding kiest een studiekeuzetest of check te doen. Deze testen helpen je begrijpen wat jij leuk vindt, zo kom jij er makkelijker achter waar jouw interesses liggen, ook wanneer je dat zelf niet zo goed weet. Tevens is het belangrijk nadat je een aantal opleidingen hebt gevonden die jou interesseren hier een studiecheck voor uit te voeren, hiermee check je of de opleiding in kwestie ook daadwerkelijk bij jou past.

Controleer jouw studie met het werkveld

Als laatste stap is het goed te inventariseren wat de mogelijkheden in het werkveld zijn met opleidingen binnen jouw gewenste richting. Zo weet je waar je aan de slag kunt na een eventuele opleiding, en krijg je dus een indruk van toekomstige werkzaamheden. Zo kun je al van te voren bepalen of dit werk je ook aanspreekt, of dat dit misschien toch niet de juiste opleiding voor jou is. Inventariseren van de mogelijkheden van een opleiding in kwestie zorgt er verder voor dat je er ook achter komt of jouw interesses overeenkomen met het werkveld.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.