Zijn tapas gezond?

Tapas zijn hip en happening, vooral de afgelopen jaren zijn ze erg in populariteit toegenomen. Er zijn diverse goede websites waar heerlijke tapas recepten te vinden zijn. Als je kijkt naar het aanbod, dan valt het direct op dat er veel onbewerkte producten tussen zitten. Voor de lezers die tapas niet kennen, willen we graag eerst wat meer achtergrond geven!

Wat is een tapa?

Een tapa kan van alles zijn, zolang het een klein hapje is! De oorsprong van het woord ligt in Spanje, waar hedendaags nog steeds veel tapas gerechtjes worden geserveerd. Maar wat is de geschiedenis achter het hapje? Er doen verschillende verhalen de ronde, maar de meest voor de hand liggende, is dat de tapa ontstaan is in de vijftiende eeuw, door Karel de Vijfde. Waar het verhaal is dat de tapas vooral fungeerde als deksel op het glas wijn of bier, zodat vliegjes en andere insecten niet in het glas konden vallen. Als tapa, ofwel afdekker, gebruikte de Spanjaard een plakje jamón of stukje brood.

Is het gezond?

Als je gezond definieert als: bereid met weinig pakjes en zakjes en andere toevoegingen, dan is het antwoord ja! Tapas gerechten bestaan vaak uit pure ingrediënten als vis, groenten, eieren, vlees en zelfgemaakte sauzen en bouillons. Het bevat daardoor geen toegevoegde suikers. De gerechten kunnen wel vet zijn! Denk bijvoorbeeld aan een tapas plank, met daarop worst en kaas.

Als je kijkt naar de bereiding van tapas gerechten, dan kom je vaak zalm, kip, sardientjes, of ansjovis tegen. Deze vissoorten zitten vol met omega 3 vetzuren, wat belangrijke bouwstenen zijn van ons lichaam en beschermen tevens de bloedvaten tegen infecties, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt verlaagd.

In vlees, vis, ei, kaas en noten zitten daarnaast ook veel eiwitten. Eiwitten zijn traag verterend, waardoor je na de maaltijd langer een vol gevoel hebt en daardoor minder geneigd zal zijn om naar tussendoortjes te grijpen.

Kortom; het heft ligt in je eigen handen en als je verantwoord tapas gerechten wilt maken, dan moet dit zeker slagen!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.