wortels koken

Wortels zijn niet alleen lekker, maar ook gezond

Eerst gekweekt waar de Himalaya en de Hindu Kush-bergen samenkomen, werden paarse wortelen en hun gele alternatieven gedomesticeerd in de vroege 10-11e eeuw voordat ze de Middellandse Zee raakten, en vervolgens het westelijk halfrond rond 1600. Van erwten en wortelen tot worteltaart, deze zoete groente kunnen in veel verschillende gerechten worden verwerkt vanwege hun uitgesproken smaak en geweldige voordelen. We zouden allemaal achter Bugs Bunny aan moeten gaan en genieten van deze kanker bestrijdende groente die voedingsstoffen naar je hele lichaam brengt!

Oogversterker:

Bekend om zijn hoge concentraties bètacaroteen, dat in de lever wordt omgezet in vitamine A, kunnen wortelen je gezichtsvermogen een enorme boost geven. Als u ze regelmatig eet, kunt u staar, musculaire degeneratie en nachtblindheid voorkomen, waarbij de ogen moeite hebben zich aan te passen in donkere omgevingen.

Lager risico op kanker:

wortels kokenAlfa-caroteen, bioflavonoïden en polyacetylenen in deze smaakvolle groente zijn in verband gebracht met het verminderen van het risico op verschillende vormen van kanker, met name kanker van de longen. Elke dag ongeveer een liter wortelsap drinken heeft ook bewezen krachtige kankerbestrijdende elementen te hebben. Van een andere krachtige antioxidant falcarinol is bewezen dat het tumoren bij ratten met een derde vermindert. Ook hadden mannen die minstens 3 keer per week wortelen aten minder kans op prostaatkanker en 18% minder kans op het ontwikkelen van een tumor. Carotenoïden zijn effectiever in vergelijking met bètacaroteensupplementen, die schadelijk kunnen zijn voor rokers.

Hart gezond:

Studies ondersteunen dat degenen die carotenoïden bevatten, zoals bètacaroteen, alfacaroteen en luteïne, in verband worden gebracht met een verminderd risico op hartaandoeningen. Het gewoonlijk eten van wortelen kan ook het ‘slechte’ cholesterolgehalte verlagen vanwege hun oplosbare vezels die zich binden aan de zuren in de gal.

Om optimaal te kunnen genieten van deze lekkere groente moet je het wel op de juiste manier koken. Te lang en de wortel wordt snotterig, te kort en hij is lastig te eten. Hoe lang Wortels koken doe je op de juiste manier met een goede kooktimer en kooktijd. Deze vind je op kooktijd.com

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.