Wat is een zorgverzekering en waar dien je op te letten als je 18 jaar wordt?

Ben je bijna 18? Dan komen daar een hoop leuke dingen bij kijken, je mag eindelijk alleen in de auto rijden als jij je rijbewijs hebt, je mag alcohol drinken en naar het casino gaan, je mag stemmen en nog veel meer. Naast het feit dat je meer vrijheid krijgt, dien je ook meer voor jezelf geregeld te hebben, zoals je zorgverzekering. In Nederland is het verplicht om tenminste een basiszorgverzekering voor jezelf te regelen. Je hebt zelf de keuze of je ook nog aanvullend verzekerd wil zijn. In deze blog lees je wat een zorgverzekering precies is en wanneer je er eentje moet aanvragen als jij je 18e verjaardag viert.

Wat is een zorgverzekering?

Een zorgverzekering is een verzekering waarbij je verzekerd bent tegen bepaalde ziektekosten die je gedurende je leven wellicht zal maken. Het gaat bijvoorbeeld om kosten voor medicijnen, voor een controle of operatie naar het ziekenhuis gaan of een keer langsgaan bij de huisarts omdat je lichte klachten ervaart. Ben je op zoek naar een zorgverzekeraar die bij je past? Vraag dan vooral verschillende partijen om advies, zodat je precies weet welke zorg je bij de één wel vergoed krijgt, maar bij de ander misschien niet. Op die manier kun je voor de zorgverzekering kiezen die het beste bij je past.

Ben je bijna 18 jaar? Dan wil je dit alvast over zorgverzekeringen weten!

Wist je dat iedereen die 18 jaar en ouder is en in Nederland woont verplicht is om in ieder geval een basiszorgverzekering af te sluiten? Een zorgverzekering 18 jaar hoeft niet duur te zijn, aangezien er bepaalde jongeren- en studentenverzekeringen bestaan. Wanneer je jonger dan 18 jaar bent, word je vaak gratis bij de zorgverzekering van één van je ouders meegerekend. Het is belangrijk dat je binnen een exacte maand na je 18e verjaardag een eigen zorgverzekering afsluit. Hierna kun je telkens één keer per jaar voor een andere zorgverzekeraar kiezen, als je denkt dat die verzekeraar beter bij je past.

Wanneer je te laat bent of je het vergeet, heb je de kans om een boete opgelegd te krijgen. Dit wil je natuurlijk voorkomen dus zoek voor je 18e verjaardag alvast uit bij welke zorgverzekeraar jij je verzekering wil afsluiten. Zorg er dan ook direct voor of je weet of het om een basis- of aanvullende zorgverzekering gaat.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.