schimmelallergie

Wat is een schimmelallergie

Sommige mensen zijn allergisch voor huismijt, schilfers van huisdieren of pollen, noten, appels. Vele schimmels komen veel voor in huis, maar ook buiten het huis. Schimmels komen veel en nagenoeg overal voor, zowel in het huis als buiten het huis. Schimmels groeien voornamelijk in donkere, vochtige en broeierige ruimtes. Bijvoorbeeld in oude huizen, kelders, oud behang, de badkamer en op houten vloeren. Als bladeren of vruchten beginnen te rotten, dan krijg je ook schimmelvorming. Schimmels zijn kleine micro-organismen die via de lucht worden verspreid. Je kunt schimmels dus inademen en als je er gevoelig voor bent, zodoende last krijgen van de schimmels, maar je kunt schimmels ook binnen krijgen door ze op te eten of aan te raken.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van een schimmelallergie zijn kriebel en jeuk, een continue verkoudheid of rode vlekken op de huid. Ook benauwdheid of ademhalingsproblemen kunnen tot de klachten behoren. Doorgaans niet gevaarlijk, maar zeker vervelend en sommige mensen kunnen zelfs flink ziek worden. Bepaalde schimmels kunnen echter wel gevaarlijk zijn en kunnen zelfs in combinatie met een allergie op den duur astma veroorzaken. Zorg dus altijd voor een goede ventilatie in huis om de symptomen tegen te gaan of te voorkomen. En stofzuig je huis regelmatig. Als je echt langdurig last hebt van schimmels, ga dan naar de dokter. Je huisarts kan door middel van een huidtest de ziekmakende allergenen vaststellen. Er wordt dan een middel gemaakt die je kan innemen of ingespoten kan worden, om een natuurlijke afweer op te bouwen. Geneesmiddelen kunnen alleen klachten verminderen, maar kunnen een schimmelallergie niet genezen.

Tips om een schimmelallergie te voorkomen

1. Denk na voordat je boodschappen doet. Sommige locaties zijn natuurlijke broedplaatsen voor schimmels en andere allergenen, zoals kassen, bouwplaatsen, bloemenwinkels en antiekwinkels. Als u van plan bent te stoppen op een plaats waarvan u weet dat deze uw allergieën verergert, neem dan vooraf uw medicatie en / of neem een ​​stofmasker mee om symptomen van schimmelallergie te voorkomen.

2. Verlaag de luchtvochtigheid in uw huis. Schimmel heeft vocht nodig om te groeien, dus houd de luchtvochtigheid binnenshuis onder de 60%, idealiter tussen 35-50%. Ontvochtigers verwijderen overtollig vocht uit de lucht en airconditioners houden de algehele temperatuur comfortabel zonder ramen te openen en vochtige lucht binnen te laten.

3. Houd dingen schoon. Schimmel groeit op vuile oppervlakken, dus ruim gemorst product onmiddellijk op. Kijk uit voor schimmelgroei in lekbakken in de koelkast, vuilnisbakken en recyclingcontainers en reinig ze met een huishoudelijk reinigingsmiddel. Maak de koelkast wekelijks schoon en gooi voedsel weg voordat het beschimmeld kan worden.

4. Bewaak de kelder. Dit is een van de vochtigste delen van een huis, dus gebruik een luchtontvochtiger om het vochtgehalte in de lucht te regelen. Kies indien mogelijk een met een continue instelling, zodat de emmer niet vaak hoeft te worden geleegd.

5. Actie! Als u toch schimmel vindt, onderneem dan onmiddellijk actie en maak het op de juiste manier schoon

6. Gebruik airconditioning in de zomer in plaats van ramen te openen. Een apparaat met een HEPA-filter zal schimmelsporen opvangen voordat ze erin kunnen komen. Vervang de filters regelmatig en zorg ervoor dat de afvoerpannen en druppellijnen schoon zijn.

7. Zorg voor je woning. Schimmel groeit binnen 48 uur na waterschade, dus repareer lekkende leidingen of ruim water direct op.

8. Help je kelder droog te houden door de fundering droog te houden. Zorg ervoor dat er zich geen bladeren ophopen langs de fundering van je huis en zorg ervoor dat het regenwater wegloopt.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.