Wat is een hoogsensitief persoon?

Hoewel hooggevoeligheid wordt beschouwd als een persoonlijkheidskenmerk, wordt het niet geclassificeerd als ee een van de Big Five-persoonlijkheidskenmerken: openheid, nauwgezetheid, extraversie, vriendelijkheid en neuroticisme.1 Van de vijf eigenschappen, hooggevoeligheid kan het meest worden geassocieerd met nauwgezetheid, wat zorgvuldige of detailgerichte mensen beschrijft. Om zo minutieus te zijn, is het noodzakelijk om hooggevoelig te zijn.

Hooggevoeligheid hangt ook samen met introversie. Introversie wordt niet expliciet genoemd als een van de Big Five; het valt echter aan het uiteinde van het spectrum voor extraversie. Extraverte mensen voelen zich energiek door sociale interactie, terwijl introverte mensen opladen door tijd alleen door te brengen. Het is belangrijk op te merken dat mensen zowel extravert als introvert kunnen zijn, en mogelijk nog meer op verschillende momenten in hun leven.

Over het algemeen ervaren HSP’s de meeste van de volgende kenmerken:

  • Gevoeligheid voor licht en geluid
  • Gevoeligheid voor cafeïne en medicijnen
  • Gevoelens van overweldiging op drukke plaatsen
  • Meer uitgeput voelen dan anderen na tijd doorbrengen met mensen
  • Beïnvloed door de energie en stemmingen van de mensen om hen heen
  • Gemakkelijk schrikken
  • Moeite met overgangen en verandering
  • Vermijd geweld in televisie en films

12 tekenen dat je een HSP zou kunnen zijn

Er zijn gemeenschappelijke kenmerken van een HSP zijn, zoals gemakkelijk overweldigd worden, van streek zijn door geweld op tv en zich identificeren als diep emotioneel. Onthoud dat hooggevoeligheid zijn geen stoornis of diagnose is; het is eerder een persoonlijkheidskenmerk. Hoewel je niet met alle onderstaande kenmerken hoeft te resoneren om als HSP te worden beschouwd, ervaren de meeste HSP’s de meeste van deze dingen.

Hier zijn 12 tekenen dat je een HSP zou kunnen zijn:

1. Je bent overgevoelig genoemd
Dit is het kenmerkende kenmerk van het zijn van een HSP – hooggevoeligheid zit tenslotte in de naam. HSP’s zijn over het algemeen veel gevoeliger dan de mensen om hen heen.

2. Je wordt gemakkelijk overweldigd door je zintuigen
HSP’s ervaren doorgaans overstimulatie van ten minste één van de vijf zintuigen: zicht, geur, smaak, aanraking en geluid. Sommige HSP’s kunnen merken dat een of twee van deze zintuigen hen soms overweldigen. Andere HSP’s kunnen zich overprikkeld voelen door alle vijf de zintuigen.

3. Je bent gemakkelijk overstuur door geweld in de media
Omdat HSP’s zeer empathisch zijn, kan elke weergave van geweld in de media buitengewoon verontrustend zijn. Als gevolg hiervan vermijdt u het kijken naar horrorfilms, martelscènes of zelfs het nieuws.

4. Je vermijdt stressvolle situaties
Veel HSP’s structureren hun leven zo dat ze stressvolle of overweldigende situaties kunnen vermijden. Hoewel dit in het begin misschien onbewust gebeurt, realiseren veel HSP’s zich dat dit voor hen geldt als ze beginnen na te denken.

5. Je wordt overweldigd door menigten
Grote groepen mensen zijn vaak overweldigend voor HSP’s. Door drukte wil je je misschien terugtrekken of helemaal afsluiten. Dit kan gedeeltelijk te wijten zijn aan de zintuiglijke stimulatie die gepaard gaat met het zijn in een menigte, samen met de emotionele energie die HSP’s van anderen absorberen.

6. Je identificeert je als diep emotioneel
HSP’s hebben over het algemeen een sterke band met hun emoties en andere aspecten van hun innerlijk leven, aangezien HSP-hersenen dingen intenser verwerken. Als je veel tijd en energie besteedt aan het overwegen of cultiveren van je interne wereld, ben je misschien een HSP.

7. Je werd als kind verlegen genoemd
Als volwassenen geven veel HSP’s aan dat ze als kind werden bestempeld als ‘verlegen’ of ‘teruggetrokken’. Zelfs als deze woorden niet expliciet werden gebruikt, herinneren HSP’s zich vaak dat mensen opmerkingen maakten over hun gevoeligheid als kind.

8. Je wordt overweldigd door taken
Een volledige takenlijst kan overweldigend zijn voor HSP’s. Het kan zelfs nog beangstigender zijn als je het gevoel hebt dat er niet genoeg tijd is om de taken te voltooien. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat HSP’s tot het uiterste gaan om te voorkomen dat ze fouten maken of andere mensen van streek maken.

9. Je bent afgestemd op nuances
HSP’s zijn bedreven in het oppikken van subtiliteiten: in de omgeving, in projecten of kunst, en zelfs in de emotionele reacties van de mensen om hen heen. De hoge gevoeligheid die kenmerkend is voor het zijn van een HSP stelt je in staat om dingen op te merken die anderen misschien over het hoofd zien.

10. Je bent gevoelig voor pijn
Verhoogde gevoeligheid voor pijn komt veel voor bij HSP’s. Nogmaals, dit hangt samen met de gevoeligheid voor sensorische input en de extra verwerking die HSP-hersenen uitvoeren in vergelijking met anderen zonder deze eigenschap.

11. Je wordt als attent beschouwd
Als mensen consequent opmerkingen maken over je bedachtzaamheid, ben je waarschijnlijk een HSP. Omdat HSP’s detailgericht zijn, pikken ze dingen op die andere mensen misschien niet opmerken of onthouden.

12. Je werkt hard om anderen te plezieren
HSP’s doen er alles aan om anderen niet van streek te maken of fouten te maken. Als HSP kan verstoring in uw omgeving – inclusief de mensen om u heen – uw zenuwstelsel enorm verstoren.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.