gezonde kat

Tips voor een gezonde kat

Het verzorgen van je kat zal je met veel liefde en tijd moeten doen. Katten zijn heerlijke beestjes: eigenwijs, kattig en houden van veel slapen en veel eten. En uiteraard willen ze graag aandacht van jou als baasje op momenten wanneer jou dat net niet uitkomt. Dat zijn katten voor jou: actief, jagend of rustige vierpoters die spinnend op de bank liggen. Hoewel ze dus veel onafhankelijker zijn dan huisdieren zoals honden, betekent dit niet dat ze geen zorg en aandacht verdienen. Als bezitter van een kat zul je dus wel wat tijd moeten vrij maken om goed voor ze te zorgen. Hoe houd je je kat gezond? Wij geven je wat tips in dit blog.

Een schone kattenbak is the key

Een van de kenmerken van een gezonde kat is dat hij of zij een goede, stevige ontlasting heeft en ook de vrijheid heeft om dit vrij te kunnen laten. Hierbij is het dus belangrijk dat de kattenbak altijd schoon is en regelmatig dus ververst wordt. Zorg er ook voor dat de kattenbak op een fijne plek wordt neergezet. Sommige mensen kiezen ervoor om de kattenbak in een bepaalde ruimte te plaatsen, zoals de zolder of een ruimte waar veel spullen staan. 

 

Let hierbij wel op dat als je de kattenbak niet regelmatig schoonmaakt, het snel kan stinken, zeker als dit in een gesloten ruimte is. Zorg er dus voor dat je de kattenbak minstens een keer per week schoonmaakt en dat je het op een plek neerzet waar veel ventilatie plaatsvindt. Een automatische kattenbak kan ook een optie zijn: dan hoef je namelijk niet zelf schoon te maken.

Geef je kat de juiste voeding – en ook in de juiste porties

Het juiste kattenvoer kopen is niet een hele lastige taak. Er zijn namelijk verschillende soorten voedingen, zoals droogvoer (brokjes) of natte voer. Sommige katten vinden de ene soort net wat lekkerder dan de andere, dus hier moet zelf je keuze in maken. Het is vooral belangrijk dat je je kitten de juiste voeding geeft, afhankelijk van hun levensfase. Als ze nog jong zijn, dan hebben ze bijvoorbeeld meer eiwitten nodig om te groeien en zichzelf te kunnen ontwikkelen. 

 

Check ook altijd of de voeding de juiste voedingsstoffen bevat, zoals vitamine A (een stofje die katten zelf niet aanmaken). Let er daarnaast ook op dat je je kat voedt in normale hoeveelheden. Je wilt natuurlijk niet dat je kat te zwaar wordt, dus let goed op de porties die je voedt aan je vierpoter. 

Zorg voor genoeg speeltijd met je kat

Katten zijn eigenwijs en doen graag hun eigen ding, maar dat betekent niet dat ze geen aandacht willen. In tegendeel, ze zullen altijd wel even aandacht willen, als dit maar door middel van spelen of dat je met ze gaat kroelen. Zorg er dus voor dat je een halfuurtje van je dag besteedt aan je kat. Als je je kat namelijk niet genoeg aandacht zal geven, dan gaan ze zich snel vervelen. Dit draait dan om in dat ze veel zullen miauwen of dat ze je meubels kapot gaan krabben uit verveling. Houd je kat dus ook bezig door met ze te spelen. Geef ze daarnaast ook genoeg speeltjes, zoals een balletje of een muisje waar ze mee kunnen stoeien.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.