Stress op de werkvloer: De burnout assessment tool

In de afgelopen jaren is stress bij medewerkers een groot probleem geworden. De mentale gezondheid komt onder spanning te staan, de combinatie tussen werk en privé is voor sommige een grote puzzel. Vaak is het al te laat wanneer er om hulp gevraagd wordt. Het is dan ook een belangrijk onderwerp op de agenda van een hr-afdeling. Zitten je medewerkers nog wel lekker in hun vel? Hebben ze nog plezier in hun werk? Het is niet alleen voor de medewerker een groot probleem wanneer de burn-out toeslaat, ook voor jou als leidinggevende of medewerker personeelszaken.

Werkgeluk is écht belangrijk

Mensen identificeren zichzelf vaak met hun beroep. Je kan je dus voorstellen dat wanneer er weinig werkgeluk is, dit gevolgen heeft voor de algemene stemming. Factoren zoals stress, werkdruk en zelfontwikkeling zijn belangrijk bij een burn-out, maar vaak wordt dit te laat opgemerkt. Burn-out klachten worden systematisch te laat opgemerkt, waardoor het herstelproces veel meer tijd (en geld) in beslag neemt. Op het moment dat medewerkers al te lange tijd geen werkgeluk ervaren is er zelfs kans dat zij na een burn-out niet meer in staat zijn om terug te keren naar de oorspronkelijke werkvloer. Wist je dat er jaarlijks 17% van de Nederlandse beroepsbevolking kampt met burn-out klachten? Dat is bijna 1 op de 5 mensen, bijna iedere hr-afdeling krijgt er dus wel mee te maken.

Voorkomen is beter dan genezen

We zeiden het net al, een herstelproces na een burn-out kost in de meeste gevallen veel tijd en geld. Daarom is het beter om een burn-out te voorkomen, door de klachten te signaleren in een vroeg stadium. Door middel van de professionele burnout assessment tool ben je in staat om deze signalen bij je medewerkers op te merken, voordat de échte burn-out toeslaat. Zo voorkom je niet alleen een gat op de desbetreffende afdeling, maar ook het ongemak voor je medewerker. Volgens ArboNed kan een herstelproces al snel 9 maanden in beslag nemen, waarvan iedere dag gemiddeld zo’n €260,- kan kosten. Dus niet alleen is het belangrijk voor de medewerker, maar die kostenpost voorkom je ook het liefste.

Oorzaken van een burnout

Mismanagement kan een factor zijn voor een burn-out, maar zelden is dit de hoofdoorzaak. Denk bijvoorbeeld aan een hoge werkdruk, lange werkdagen en negatieve gevoelens, dit zijn allerlei belangrijke factoren wat kan leiden tot stress én zelfs een burn-out. Een onstabiele thuissituatie of problemen in de privésferen kan hier ook zeker een bijdrage aan hebben. Werknemers hebben het nodig om waardering te krijgen, maar durven niet altijd hun ongemakken hardop uit te spreken. Het kan daardoor voor een hr-medewerker lastig zijn om dit voldoende door te hebben. Daarnaast kan er ook nog belangenverstrengeling ontstaan, jij weet immers hoeveel een zieke medewerker gaat kosten voor het bedrijf.

Waarom de burnout assessment tool?

De burn-out assessment tool, ook wel The Bridge Burnout Indicator, geeft je betrouwbare antwoorden. Het is ontwikkeld door een team van wetenschappers en professionals, die door middel van algoritmes en vragenlijsten een objectieve meting doen. Een burn-out uit zich bij iedereen anders, waardoor dit een goede basis vormt voor je burn-out preventie beleid binnen het bedrijf. Het is lastig om bij iedereen de symptomen te herkennen. Maar niet alleen een burn-out kan hiermee voorkomen worden, ook wordt de algemene werktevredenheid inzichtelijk. Allemaal belangrijke aspecten om een gezond bedrijf te creëren en te behouden.

In de Benelux wordt de burn-out assessment tool van TestGroup het meeste gebruikt, het wordt ingezet als instrument om een burn-out te meten. Vanwege de voordelige prijs en de flexibele inzetbaarheid, maar ook vanwege de volledigheid van de metingen. Zo wordt er onder andere gekeken naar emotionele overbelasting en mentale afstand tot het werk, maar ook naar proactieve vitaliteit en betrokkenheid bij de organisatie.

 

De voordelen van de Burnout assessment tool:

  • Online afname, waardoor de medewerker op een prettige plek en een fijn tijdstip de test kan doen.
  • Binnen 30 minuten heb je een overzichtelijke en heldere rapportage.
  • Mogelijkheid om het rapport telefonisch door te nemen met onze consultants.
  • Innovatieve technologie, doorziet sociaal wenselijke antwoorden.
  • Breed inzetbaar, voor zowel individueel als structureel gebruik.
  • Snel beschikbaar, binnen 30 minuten staat het assessment klaar voor de medewerker.
  • Tijdelijke actieprijs: €39,-. Bij grote afname is er een voordelig abonnement.

 

Wat kan je zelf doen?

De burn-out assessment tool is een zeer goede basis, een goede basis is minimaal al het halve werk. Wanneer een medewerker last heeft van burn-out klachten is het belangrijk om begrip te hebben. Onthoud dat een medewerker met zoveel stress niet stabiel is. Naast een gebrek aan werklust kan er zelfs een gebrek aan levenslust ontstaan. Neem ten allen tijden de medewerker serieus, voor hem/haar zijn die gevoelens de werkelijkheid. Vaak komt deze grote hoeveelheid stress voor bij medewerkers die zich volledig storten op een project, die hart voor de zaak hebben. Door onwetendheid kan er onbegrip ontstaan, wat heel menselijk is. Niet alleen bij de werkgever, maar ook bij collega’s. Maak het onderwerp bespreekbaar, zodat er een positieve sfeer is op de werkvloer.

Bestel hier

Heb je interesse om binnen jouw hr-afdeling de Burn-out assessment tool te gebruiken? Je kan hem hier eenvoudig bestellen. Wil je de test gebruiken voor meerdere medewerkers? Bij grote afname is er de mogelijkheid voor een voordeling abonnement. Mocht je twijfelen, neem dan contact op met één van onze consultants. Wij staan voor al je vragen klaar en kijken graag met je mee welke test het meest geschikt is voor jouw medewerkers.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.