Slechte gewoontes voor je ogen: deze moet je voorkomen!

Slechte gewoontes heeft iedereen. Veel mensen hebben last van droge of vermoeide ogen. Ook slechte verzorging van je ogen hoort hier bij! In dit artikel vind je 8 gewoontes die vele mensen hebben samen met tips om ervoor te zorgen dat jij zorgzamer kan zijn voor je ogen. Op die manier worden gevoeligheden vermeden!

Naar je telefoon staren

Staren naar je telefoon is erg slecht voor je ogen. We doen het allemaal wel eens; bijvoorbeeld om beter de kleine lettertjes te kunnen lezen die op je scherm staan. Dit vergt een grote inspanning van je ogen. Het kan zelfs pijn doen wanneer je dit te veel na elkaar doet. Je ogen geraken dan erg vermoeid. Hoe voorkom je dit probleem nu? Zorg ervoor dat je in intervallen van 20 minuten werkt. Dit wil zeggen: staar niet langer dan 20 minuten naar je scherm. Ook kan je best het lettertype op je telefoon vergroten!

TV kijken in de avonduren

Naar een scherm kijken vlak voor je gaat slapen is niet goed voor je nachtrust, maar is eveneens niet goed voor je ogen. Dit komt door het blauwe licht dat schermen uitzenden. Uit onderzoek blijkt dat dit je biologische klok kan verstoren. Het blauwe licht vermindert de aanmaak van melatonine, een slaaphormoon dat ons lichaam vanzelf aanmaakt ’s avonds. Hierdoor duurt het langer vooraleer je in slaap valt. Sommige mensen proberen dan een boek te lezen. Als je dit doet, zorg er dan voor dat er genoeg licht is. Weinig licht tijdens het lezen van een boek is namelijk ook erg vermoeiend voor je ogen!

Met contactlenzen in slapen

Slapen met contactlenzen is helemaal niet gezond voor je ogen. Ookal ben je erg vermoeid, probeer toch steeds je contactlenzen eruit te halen voordat je in bed kruipt. Slapen met contactlenzen kan namelijk oogirritaties en infecties veroorzaken. Doordat je ogen gesloten zijn, komt er maar weinig zuurstof binnen waardoor je ogen nog droger zijn. Dit is een ideale broeihaard voor infecties en irritaties.

Het wrijven in ogen

Door hard in je ogen te wrijven, is het mogelijk dat je je bloedvaten beschadigt. Indien je ogen jeuken en je geneigd bent om hard te wrijven, mleg dan liever een koud compres of washandje op je ogen.

Overmatig gebruik van oogdruppels

Oogdruppels worden altijd aangeraden bij droge ogen. Dit werkt zeer verlossend! Uit onderzoek is echter naar voren gekomen dat het overmatig gebruik van deze oogdruppels irritaties aan je ogen kan veroorzaken. Stop met het gebruik van oogdruppels wanneer dit bij jou het geval is.

Gebruik make-up op de juiste manier

Make-up zoals oogschaduw, foundation, mascara of eyeliner dient niet te lang gebruikt te worden. Je moet steeds voorzichtig zijn bij het aanbrengen van make-up. Kijk zeker de verpakking na. Indien je lenzen draagt of kampt met gevoelige ogen, koop je best hypo-allergene make-up. Deze zijn speciaal gemaakt om irritaties en allergieën tegen te gaan.

Slaap voldoende

Een slaaptekort ligt vaak aan de oorzaak bij vele problemen. Denk aan: depressie, toename in gewicht of een verminderde werking van het immuunsysteem. Je ogen kunnen droger worden bij een tekort aan slaap. Het is belangrijk dat je ook je ogen voldoende laat rusten. Zij hebben minstens zeven uur slaap per nacht nodig!

Bescherm je ogen goed

In de zomer wanneer de zon hevig schijnt, zijn er ook veel UV-stralen. Deze zijn schadelijk voor je ogen. Gebruik daarom een gepaste zonnebril die dit UV-licht tegenhoudt. Verder bestaan er ook lenzen die een UV-filter bevatten ter bescherming van je ogen. Echter is het nog steeds belangrijk dat je hier bovenop steeds een gepaste zonnebril draagt. Contactlenzen bedekken namelijk niet het gehele oog, waardoor bepaalde delen niet beschermd zijn met enkel en alleen een contactlens.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.