Pijn in de benen

Pijn in benen

Fanatiek sporten en overbelasting zoals zware dingen tillen, kunnen ervoor zorgen dat je pijn in de benen krijgt. In de meeste gevallen gaat het dan om spierpijn en is het vaak onschuldig. De pijn verdwijnt dan vanzelf weer na een of twee dagen. Als de klachten ineens ontstaan of blijven aanhouden, is het verstandig om de dokter te raadplegen. Pijn in de onderbenen of bovenbenen kan namelijk ook duiden op slechte bloeddoorstroming, trombose, etalagebenen, een hernia of aderverkalking.

Bloedklonter en trombose

Veel en langdurig zitten is niet gezond. Het bloed wordt dan niet goed teruggepompt naar het hart en het bovenlichaam. Daardoor is het mogelijk dat er een bloedprop ontstaat en het bloedvat verstopt raakt of dat je teveel bloedstolsel aanmaakt. Dat is eigenlijk de basis voor trombose. Daarnaast zijn andere veroorzakers van trombose onder andere roken, diabetes, langdurige bedrust, een gipsbeen of een teveel aan bloedcellen. Een gevaarlijke situatie, want behalve veel pijn kan het ook dodelijk zijn. Als de bloedklonter zich bijvoorbeeld verplaatst naar het hart, de longen of de hersenen, kan dit fataal zijn. Een hartinfarct kan het gevolg zijn. Trombose is een van de meest voorkomende doodsoorzaken in ons land. Mensen die bedlegerig zijn of bijvoorbeeld langdurig in het ziekenhuis liggen, krijgen een injectie toegediend om trombose te voorkomen. Behandeling van trombose

Slagaderverkalking

Aderverkalking oftewel slagaderverkalking is een aandoening waarbij er een vernauwing van de bloedvaten optreedt. Aan de binnenkant van de aders treedt verkalking op. Deze verdikking kan leiden tot vernauwing van het bloedvat. Een heftige pijn in de benen kun je dan voelen. Dat komt doordat de bloedvaten vernauwd raken en daardoor moeilijker het bloed door de vaten kunnen vervoeren. De precieze oorzaak van aderverkalking is niet bekend, maar wel de risicofactoren die de kans op slagaderverkalking groter maken. Roken, een te hoog cholesterol en te weinig beweging zijn veel voorkomende risicofactoren, maar ook teveel overgewicht of als je last hebt van een te hoge bloeddruk of diabetes.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.