parkinson en bewegen

Parkinson en bewegen: dit is wat je moet weten

Leven met de ziekte van Parkinson is niet makkelijk. Tot op de dag van vandaag is er nog geen geneeswijze gevonden voor deze neurologische ziekte. Daarom is het belangrijk dat wanneer jij, of een naaste, te maken heeft met deze ziekte niet te lang stil blijft zitten. In beweging blijven is van cruciaal belang en daarom lees hier alles wat je moet weten om de juiste beweging te krijgen wanneer je leeft met de ziekte van Parkinson.

Verslechterde motoriek

Bij de ziekte van Parkinson wordt al gauw opgemerkt dat de motoriek aardig achteruit gaat. Dit komt doordat er een tekort aan de stof dopamine is in de hersenen. Iemand met de ziekte van Parkinson zal symptomen zoals houdingsinstabiliteit en het verstijven van de spieren ervaren. Deze Parkinson symptomen kunnen helaas niet worden voorkomen, maar je kunt ze wel wat verdraaglijker maken.

De beste beweging krijg je zo

Niet iedereen met de ziekte van Parkinson zal dezelfde symptomen in dezelfde mate ervaren. Daarom verschilt het per persoon welke beweging het beste geschikt is. Wat voor beweging je ook goed, zorg ervoor dat deze veilig is en dat je hier plezier uit haalt. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig een oefening doet die leuk, maar ook uitdagend is. Denk hierbij aan een lange parkwandeling of wat extra rondjes zwemmen in het zwembad.

Welke beweging past het beste bij mij?

Ben jij nog onzeker over welke beweging het beste bij jouw stadium van Parkinson past? Dan wordt het aangeraden om hierover in gesprek te gaan met jouw arts. Over het algemeen wordt het aangeraden om te beginnen met fysiotherapie. Vervolgens kun je samen de fysiotherapeut een persoonlijk oefenprogramma samenstellen, dat zich speciaal richt op het verbeteren van jouw motoriek.

Genoeg beweging is essentieel

Voldoende beweging is voor iedereen ontzettend belangrijk om een gezond leven te lijden. Voor mensen met de ziekte van Parkinson is dit ook ontzettend belangrijk om zowel de motorische als niet-motorische symptomen te verminderen. Wat jouw leeftijd, fitnessniveau of stadium van Parkinson ook is, er is voor iedereen een passende oefening.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.