Een pijnlijk of stekend gevoel in de lies tezamen met een opzwelling in de onderbuik kan beteken dat een liesbreuk hebt. Een liesbreuk is een zwelling van het buikvlies in de liesstreek, vooral als je staat, tilt, hoest of perst is het goed zichtbaar of goed voelbaar. Deze uitstulping is het gevolg van een zwakke plek van de buikwand. Soms kan iemand een liesbreuk hebben zonder klachten. Dat maakt het lastig om een diagnose te stellen. Vooral bij vrouwen kunnen geen sterke klachten of zwellingen aanwezig zijn. Een liesbreuk komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, omdat doorgaans de liezen bij mannen zwakker zijn dan bij vrouwen. Een liesbreuk verdwijnt echter nooit van zichzelf.
Oorzaak van een liesbreuk
Een liesbreuk kan aangeboren zijn maar ook ontstaan door een zwakke plek in het buikvlies. Een druk op deze plek zorgt ervoor dat het buikvlies of buikvet uitstulpen door de buikspieren ter hoogte van de lies. Zoals gezegd kan een dergelijke zwakke plek in de buikwand aangeboren zijn of later komen door bijvoorbeeld een zwangerschap, overgewicht, een sportblessure of roken. Als je rookt word je bindweefsel zwakker. Ook lichtere activiteiten kunnen soms voor een liesbreuk zorgen. Als je te hard perst op het toilet, hard hoest of zware dingen tilt. Oftewel wanneer er een druk op de buikwand wordt gelegd. Omdat een liesbreuk niet vanzelf over gaat, is het van belang dat je bij klachten een dokter raadpleegt.
Behandeling liesbreuk
De dokter kan vaststellen of je een liebreuk hebt. Hij of zij zal je vragen op je hand te blazen en zal dan kijken of er een zwelling ontstaat of erger wordt in staande positie. Ook kan een arts gebruik maken van andere methoden zoals een echo-onderzoek of een herniografie. Een dunne naald wordt dan in de buikholte geplaatst en door middel van het vloeistof kan worden vastgesteld of er sprake is van een liesbreuk op het computerscherm. Bij vaststelling van een liesbreuk zijn er verscheiden hersteltechnieken mogelijk, soms kan de zwelling worden teruggeduwd, maar in de meeste gevallen wordt een liesbreuk operatief behandeld.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.