Legalisatie van drugs en gezondheid

In Nederland zijn de meeste drugs volledig verboden. Zoals iedereen wel weet is er voor wiet een uitzondering, waarbij er gedoogbeleid wordt gehanteerd. Hierdoor is het bezit, gebruik en de verkoop legaal, maar de productie niet. Zo zijn er meer manieren waarop het Nederlandse drugsbeleid rammelt en misschien wel wat aangepast dient te worden.

Gedogen is beter dan genezen

Momenteel wordt wiet gedoogd in Nederland. Officieel is het niet legaal, maar tot een bepaalde hoeveelheid wordt je niet bestraft voor bezit en de verkoop kan ook gewoon open en bloot op straat. De productie ligt echter anders. Deze is illegaal en dat wordt ook gehandhaafd. Dit is eigenlijk best wel vreemd, want iedereen snapt dat voor verkoop en bezit er eerst productie nodig is en dat er dus altijd criminaliteit nodig blijft. Waarom dan niet gewoon legaliseren? Dan zou je het produceren uit de criminaliteit halen en daardoor zichtbaar voor de staat en de consument en zo kan de productie gewoon gecontroleerd en gereguleerd plaatsvinden. Op die manier ga je alle vormen van uitbuiting, dreiging, moord en anderszins nare dingen uit het criminele circuit tegen.

Paddo’s

Paddo’s zijn officieel illegaal in Nederland, maar magic truffles niet. In praktijk doen deze twee dingen echter precies hetzelfde. Het enige verschil is eigenlijk dat de truffels onder de grond groeien en de paddo’s niet, waardoor de truffels niet onder de wet die paddo’s verbiedt vallen. Verder kan je nog wel gewoon legaal een mushroom grow kit kopen. Dit is dus een groei kit waarmee je zelf paddo’s kan laten groeien. Omdat sporen niet verboden zijn is dit gewoon legaal, totdat de paddo’s boven de grond uit komen. Ook dit geeft dus weer zo’n rare situatie, waarin je je af kan vragen, waarom dan niet gewoon helemaal legaal maken?

Toename gebruik of niet

Vaak hoor je dat door het legaal te maken je gebruik stimuleert. Het gaat om het zenden van een boodschap als overheid dat dit soort dingen slecht zijn. Echter blijkt uit onderzoek in landen die drugs hebben gelegaliseerd dat de gelegaliseerde drugs niet meer gebruikt werden dan voor de legalisering. Wel ging de criminaliteit omlaag. Verder kan je nog stellen dat de overheid haar burgers moet beschermen tegen zichzelf soms. Maar daar tegenin kan je brengen dat dit gepaard kan gaan met onderwijs hierover (wat er al is), maar ook dat er nu ook al gebruikt wordt, of dat nou legaal is of niet.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.