kriebelhoest

Kriebelhoest, wat doe je er aan?!

Kriebelhoest of een prikkelhoest kan lastig zijn voor jezelf en je omgeving. Bij een kriebelhoest komt doorgaans geen tot weinig slijm mee. Hoesten kan prikkelend aanvoelen in de keel en luchtwegen. Op zich is een kriebelhoest geen erge aandoening, maar kan wel naar zijn. Zeker als je je op een openbare plek bevindt kan het lastig zijn als je het idee krijgt dat mensen om je heen zich storen aan jouw gehoest. Zeker in Corona tijden is het geen pretje. Het is belangrijk dat je bij aanhoudende hoest je laat nakijken. Een kriebelhoest duidt namelijk aan dat er een grote kans is dat je een ontsteking van de slijmvliezen of luchtwegen hebt. Kuchen of hoesten kan vaker optreden en heftiger worden. Dat kan op den duur pijnlijk worden.

Hoe een kriebelhoest te stoppen?

Als je een roker bent, stop dan zo snel mogelijk met roken. Zeker als je last hebt van een droge hoest. Roken kan ook juist de oorzaak zijn van een kriebelhoest. Probeer dus te stoppen met roken en vermijdt rokerige ruimten. Ook stoffige ruimtes of slecht geventileerde ruimtes zijn fnuikend voor een prikkelhoest. Een andere veroorzaker van een droge hoest, kan ook verkoudheid zijn Probeer ook zo veel mogelijk te drinken, op die manier houd je de keel vochtig en zullen de klachten afnemen. Producten die goed helpen tegen hoesten zijn onder andere drop, honing en thee. Belast jezelf ook niet teveel door hard te praten. Schreeuwen is helemaal uit den boze. Als je na twee weken nog steeds aan het hoesten bent, dan is het raadzaam om naar de dokter te gaan. Absoluut indien het hoesten gepaard gaat met het ophoesten van bloed, heftige pijnen of ernstige benauwdheid. In verband met de Corona virus die op dit moment heerst, is het helemaal verstandig om je te laten checken bij aanhoudende hoest.

Het Corona virus

In 2020 werd de wereld opgeschrikt door het COVID-19 virus oftewel het Corona virus. Wereldwijd zijn er veel besmettingen en doden gevallen door dit virus. Lockdowns, mondkapjes en quarantaine waren het gevolg. Bekende klachten zijn (droge) hoest, vermoeidheid en koorts. Minder bekende klachten maar wel voorkomend, zijn pijnlijke spieren, benauwhei, keelpijn, diarree en kortademigheid. Sommige mensen die besmet zijn hebben last van hele heftige klachten, maar je kan ook het Corona virus hebben zonder enige klachten. Om besmetting te voorkomen en zo snel mogelijk hulp in te schakelen, is het belangrijk dat bij aanhoudende klachten je jezelf laat testen op het COVID-19 virus. Vanaf 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Als je je zorgen maakt, kun je je huisarts bellen, maar je kunt om je te laten testen ook direct bellen naar het volgende nummer: 0800-1202. Voor meer informatie hierover, raadpleeg dan de website van de rijksoverheid.nl

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.