Inleiding: Wat is sous vide?

Koken kan een leuke, lonende ervaring zijn, en het is een geweldige manier om uw dierbaren te laten zien dat u om ze geeft. Bovendien zijn zelfgemaakte maaltijden bijna altijd gezonder en goedkoper dan uit eten gaan. In dit artikel leggen wij uit hoe u thuis geweldige maaltijden kan bereiden!

Sous Vide is een techniek die water en hitte gebruikt om voedsel te koken. Sous Vide refereert naar het onder vacuüm brengen van het eten in een zak, waarna je op een precieze temperatuur voor een bepaalde tijd. Voedsel kan op verschillende manieren worden gekookt met deze techniek, maar het wordt het meest gebruikt om vlees en groenten gelijkmatig te garen zonder verlies van vocht of smaak. Er zijn veel verschillende sous vide apparaten op de markt, dus het is belangrijk om er een te kiezen die aan uw wensen en kookstijl voldoet. De eerste stap bij het kiezen van een sous vide apparaat is beslissen wat voor soort voedsel je gaat koken. U kunt bijna elk voedsel koken met behulp van sous vide, zolang je voorzichtig bent om de juiste temperatuur te handhaven. Er zijn veel verschillende kookmethodes die technieken gebruiken die lijken op sous vide. Deze omvatten stomen, pocheren, en koken. Deze technieken hebben echter hun eigen nadelen op het gebied van temperatuurbeheersing en smaak.

Hoe werkt sous vide?

 

Sous vide is een kookmethode die gebruik maakt van vacuüm afgesloten voedsel om voedsel gelijkmatig te garen. Het voedsel wordt in een waterbad geplaatst, en de temperatuur wordt geregeld door een verwarmingselement. Deze technologie bestaat al meer dan 30 jaar, maar is pas sinds enkele jaren populair in Nederland. Er zitten veel voordelen aan sous vide koken, zoals een constante kooktemperatuur en het feit dat er geen olie of boter nodig is. Iedereen kan met deze technologie koken en het is perfect voor beginners die willen experimenteren met nieuwe kookmethodes. Er zijn veel verschillende sous vide machines op de markt, dus het is belangrijk om je goed te oriënteren voordat je er een aanschaft.

Sous vide apparatuur

 

Er zijn veel verschillende soorten sous vide machines op de markt, dus het is belangrijk om je onderzoek te doen voordat je er een koopt.

  1. Sous vide stick: Dit is een apparaat dat water verwarmt en laat circuleren, waardoor de temperatuur van het water dat wordt rondgepompt wordt gecontroleerd en op een goed niveau wordt gehouden. Dit is nu populairder en toegankelijker dan ooit. Je kunt bijvoorbeeld Anova sticks vinden voor rond de €150. Als u op zoek bent naar een meer betaalbare optie, zijn er van Ziva die voor ongeveer €80 worden verkocht. Het maakt niet uit welk type sous vide apparatuur je kiest, het is belangrijk om je onderzoek te doen om er zeker van te zijn dat je een kwaliteitsproduct krijgt dat aan je behoeften zal voldoen.

Een vacuümmachine is een apparaat dat wordt gebruikt om de lucht te verwijderen uit een verpakking of container, met het oog op de houdbaarheid van het voedsel te verlengen. Vacuümverpakking wordt vaak gebruikt bij voedsel met een hoog vet- of vochtgehalte, omdat het helpt oxidatie en bacteriegroei te voorkomen. Ongebruikte zuurstof kan voedsel bederven, dus door het te verwijderen helpt de vacuümsealer de versheid van het voedsel te bewaren.

 

Er zijn verschillende soorten vacuümsealers op de markt, maar ze werken in wezen allemaal op dezelfde manier. De machine creëert een vacuüm in het verpakkingsmateriaal, waardoor de lucht eruit wordt getrokken en de verpakking wordt afgesloten. Dit voorkomt dat er zuurstof in de verpakking komt en het voedsel bederft. Om te beginnen met sous vide kunt u een kijkje nemen bij deze sous vide apparatuur starterspakketten.

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.