Het verschil tussen schoonmaken, ontsmetten en desinfecteren

Het schoonmaken van het huishouden is misschien niet de leukste bezigheid van je dag, maar een paar minuten inzet voor het doden van ziektekiemen kan een helpen om je gezin gezond te houden.

  • Routinematig schoonmaken met afwasmiddel of water en zeep verwijdert vuil en aanslag van oppervlakken (bijv. vloeren, muren, tapijt, ramen). Maak een oppervlak eerst schoon voordat je desinfecteert of ontsmet, want anders zijn deze middelen niet effectief.
  • Ontsmetten verwijdert vuil en kleine hoeveelheden ziektekiemen. Sommige items en oppervlakken worden gereinigd om vuil te verwijderen en vervolgens gezuiverd (bijv .: badkamers, toonbanken, speelgoed, borden, bestek).
  • Sommige voorwerpen en oppervlakken vereisen een extra stap van desinfectie na het reinigen om ziektekiemen op een oppervlak te doden (bijv. keukenbladen, eettafels, toonbanken, speelgoed).

Over het gebruik van Chloor / Bleek

Chloor (bleek of natriumhypochloriet) is actief tegen de meeste micro-organismen, inclusief bacteriesporen, en kan, afhankelijk van de concentratie, worden gebruikt als desinfectiemiddel of ontsmettingsmiddel.

Chloor voor huishoudelijk gebruik is effectief, maar het kan bijtend zijn voor sommige metalen, rubber en plastic materialen. Bleekmiddeloplossingen verliezen geleidelijk hun kracht, dus verse oplossingen moeten dagelijks worden bereid. De bleekoplossing moet minstens 2 minuten inwerken voordat deze wordt weggeveegd. Spoel het oppervlakte na met schoon water.

Wees voorzichtig met schoonmaakmiddelen

Hoewel ontsmettingsmiddelen en desinfectiemiddelen essentieel zijn om overdraagbare ziekten te bestrijden, zijn ze potentieel gevaarlijk voor kinderen, vooral als de producten in geconcentreerde vorm zijn.

  • Producten moeten worden bewaard in hun originele gelabelde containers en op plaatsen die niet toegankelijk zijn voor kinderen.
  • Verdunde desinfecterende en ontsmettingsmiddelen in spuitflessen moeten worden ge√ętiketteerd en buiten het bereik van kinderen worden bewaard.
  • Oplossingen mogen niet worden verstoven als er kinderen in de buurt zijn om inademing en blootstelling van huid en ogen te voorkomen.
  • Lees de gebruiksaanwijzing en het veiligheidsblad voordat je een chemische stof gebruikt

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.