gezonde omega 3

Gezonde omega-3 consumptie

Wat zijn omega-3?

Omega-3 zijn essentiële vetzuren. Ze spelen een belangrijke rol in de celfunctie en bij het behoud van een gezond hart, gezonde hersenen, nierfunctie, gezonde ogen en een gezonde huid.

Komen omega-3-vetzuren voor in plantaardige voeding?

Omega-3 vetzuren zijn gemakkelijk te vinden in een grote verscheidenheid aan plantaardige voedingsmiddelen. Bronnen zijn onder meer walnoten, lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, edamame, zeewier en algen. Andere groene bladgroenten en bonen bevatten ook kleine hoeveelheden. 

Zijn plantaardige omega-3 bronnen anders dan visbronnen?

Van planten afgeleide omega-3 komen in de vorm van alfa-linoleenzuur (ALA), het enige essentiële omega-3-vetzuur. Ons lichaam kan het niet synthetiseren, dus moeten we ALA via onze voeding binnenkrijgen. Het lichaam zet ALA op natuurlijke wijze om in omega-3-vetzuren met een langere keten, docosahexaeenzuur (DHA) – dat belangrijk is voor de gezondheid van de hersenen – en eicosapentaeenzuur (EPA). 

Vis bevat zowel DHA als EPA. Maar dat betekent niet dat mensen die een plantaardig dieet volgen een tekort hebben aan deze omega-3 met langere keten. In feite hadden vrouwen die een veganistisch dieet volgden significant meer omega-3 vetten met lange keten in hun bloed, vergeleken met viseters, vleeseters en ovo-lacto vegetariërs, volgens bevindingen van de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) Study. Ondanks geen inname van lange-keten omega-3s (EPA en DHA) en een lagere inname van de van planten afgeleide ALA, zetten veganistische deelnemers robuuste hoeveelheden kortere-keten vetzuren om in deze lange-keten vetzuren, in vergelijking met viseters.

Hebben mensen die een plantaardig dieet volgen voldoende omega-3-niveaus?

De meeste mensen die een plantaardig dieet volgen hebben geen probleem om voldoende omega-3 in hun voeding te krijgen. Een studie heeft aangetoond dat mensen die een veganistisch dieet volgen, gemiddeld een inname hebben die hoger is dan de aanbevolen hoeveelheden voor omega-3 vetten.

Wat het meten van omega-3-niveaus betreft, is de waarschijnlijkheid van lagere EPA- en DHA-niveaus bij veganisten gemiddeld hoger; dit heeft echter geen bekende klinische relevantie. In feite wijzen onderzoekers op het voordeel van een veganistisch dieet voor de gezondheid van het hart in vergelijking met niet-vegetariërs.

Uitgelicht: Zuiver, visvrij, vegetarische omega-3 van Testa 

Is een plantaardig dieet gezond voor de hersenen?

Plantaardige voeding is goed voor de hersenen en kan de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie helpen voorkomen. Onderzoek toont aan dat verzadigde en transvetten – gevonden in dierlijke producten, gebak, en gefrituurd voedsel – het risico op cognitieve achteruitgang kunnen verhogen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine E, waaronder noten, zaden, bladgroenten en volle granen, zijn bijzonder gunstig voor de gezondheid van de hersenen. Studies hebben ook aangetoond dat vitamine C – te vinden in fruit en groenten – kan helpen beschermen tegen cognitieve achteruitgang. 

Is visconsumptie hart-gezond?

Hoewel een deel van het vet in vis in de gezonde omega-3 vorm voorkomt, is een groot deel van het resterende vet ongezond verzadigd vet. Chinook zalm bijvoorbeeld haalt 52% van zijn calorieën uit vet, waarvan een kwart verzadigd vet is. Vis en schaaldieren zijn ook belangrijke bronnen van cholesterol. Drie ons zeebaars bevat ongeveer 80 milligram cholesterol – dezelfde hoeveelheid als in een biefstuk van 3 ons. Diëten met een hoog gehalte aan verzadigd vet en cholesterol kunnen het risico op hart- en vaatziekten verhogen. 

Anderzijds is bewezen dat een plantaardig dieet hartziekten kan voorkomen en zelfs omkeren. Een recente studie heeft aangetoond dat het vervangen van rood vlees door plantaardige eiwitten het risico op hartaandoeningen verlaagt, terwijl het vervangen van rood vlees door vis het risico niet vermindert.

Hoe zit het met visoliesupplementen?

Hoewel visoliesupplementen zijn aangeprezen als een remedie voor alles van hartproblemen tot artritis, toont huidig onderzoek aan dat er mogelijk geen voordelen verbonden zijn aan het innemen van het supplement. Volgens een onderzoek dat gegevens van 20 studies combineerde, had het gebruik van omega-3 supplementen over een periode van twee jaar geen effect op hartgerelateerde sterfte, hartaanval of beroerte. Een andere studie vond geen verband tussen visoliesupplementen en de preventie of verbetering van dementie.

Door je te richten op plantaardig voedsel zoals groenten, fruit, volle granen en peulvruchten, krijg je het volledige scala aan essentiële voedingsstoffen binnen zonder de giftige stoffen en andere gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met visconsumptie!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.