Balans in je baan

Een carrière kiezen kan onmogelijk aanvoelen – er zijn zoveel verschillende paden die je zou kunnen volgen, hoe kies je er een? Jezelf wat kleinere vragen stellen is een goed begin. Als je nadenkt over je antwoorden, zou je enkele gemeenschappelijke thema’s moeten zien opkomen. Hoewel deze je misschien niet precies vertellen welke baan je moet doen, moeten ze je wel een indicatie geven van wat je leuk vindt, wat je waardeert en waarvoor je erkend wilt worden. Al deze inzichten helpen je om erachter te komen hoe je een carrièrepad kunt kiezen dat het beste bij je past.

Waar zeggen je vrienden en collega’s altijd dat je goed in bent?

Vaak kunnen we in ons werk of persoonlijke leven ergens aan hakken en niet beseffen hoe goed we erin zijn, of zelfs hoeveel we ervan genieten. Het identificeren van deze dingen kan ons wijzen op mogelijke nieuwe carrièrepaden. Als de mensen om je heen vaak zeggen dat je ergens goed in bent, kan dat betekenen dat je een onbenut talent hebt waarop je je zou kunnen concentreren.

Wat vind je het leukst aan je huidige baan?

Denk na over wanneer je het gelukkigst bent op het werk, of het nu gaat om het voltooien van een bepaalde taak, het werken met je team of zelfstandig, of een aspect van de omgeving waarin je werkt. Je kunt bijvoorbeeld momenteel werken als verkoopassistent in de detailhandel en beseft dat je het meest geniet van het visuele merchandising-aspect van je werk. Neem de tijd om na te denken over waarom dat is en welke andere carrières die vaardigheden zouden kunnen gebruiken.

Naar welke baan ben je altijd al nieuwsgierig geweest?

We hebben de neiging om spannende rollen, zoals brandweerman of acteur, als onze droombaan te kiezen als we jong zijn en ze later af te doen als kinderdromen. Soms kunnen deze banen met een reden in onze gedachten blijven. Is er een baan waarvan je altijd dacht dat die intrigerend leek, maar nooit werd nagestreefd? Vergeet de gebaande paden en concentreer je op waarom het uw interesse heeft gewekt.

Een mooi verhaal is Wesley Stock die ontevreden was in zijn huidige baan. Het dagelijks op kantoor zitten en naar een beeldscherm kijken was niet hetgeen waar hij gelukkig van werd. Daarom is hij 3 jaar geleden gestart als fotograaf in de Regio Brabant. ‘Een keuze die veel beter is voor mijn gezondheid. Heerlijk om buiten te werken en lekker in de weer te zijn’ aldus Wesley. Al zijn foto’s zijn beschikbaar op zijn website https://stock.wesleyvanderlinde.com . ‘Het is prachtig om je eigen foto’s terug te zien in het nieuws’, daarom ook de Wesley Stock website om zijn sport, natuur en fotojournalistiek gemakkelijker te vinden. Dagelijks kom er nieuwe foto’s bij van regio Breda.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.