Alles over katana zwaarden

Als je aan Japan denkt, dan denk je aan de Samoerai en hun katana zwaarden. De Samoerai hadden veel meer wapens dan alleen een zwaard. Naast samoerai zwaarden werden er ook korte zwaarden, ook wel wakizashi genoemd gebruikt. Ook de boog, de speer en messen behoorde tot het arsenaal. Kinderen van een Samoerai kregen rond hun derde jaar al wapens om mee te oefenen. Waarvoor werd de katana gebruikt? In dit artikel lees je er alles over. 

Wat is een katana?

Een Japanse katana is een lang zwaard van 60 tot 70 centimeter. Net als veel Japanse krijgskunst zwaarden is de katana krom en heeft een lange smalle vorm. Katana zwaarden zijn maar aan één kant scherp. Een katana zwaard moest zo compact en licht mogelijk zijn zodat de Samoerai sneller waren in het gevecht met hun vijanden. Sommige katana’s hebben extra’s zoals een extra verborgen mes in het lemmet. De schede en het lemmet zijn vaak versierd met mooie patronen. Vroeger werd vaak het kersenbloesem-motief gebruikt. In verschillende tijdsperiodes werden verschillende motieven gebruikt.

Waar werd een katana voor gebruikt?

De katana was het symbool van de trotse Samoerai krijgers. In Japan had je vroeger geen adel. Bovenaan de maatschappij stond een groep krijgers, de Samoerai. Het katana zwaard liet de macht van de Samoerai zien. Elke Samoerai mocht twee zwaarden dragen, een grote en een kleine. Voor mensen die geen Samoerai waren was het uitdrukkelijk verboden om twee zwaarden te dragen. Dit was alleen weggelegd voor de Samoerai.

Waar wordt een katana tegenwoordig voor gebruikt?

Tegenwoordig worden katana’s gebruikt bij verschillende Japanse vechtsporten zoals iado, kenjusti, kendo en iaijutsu. Ook tijdens traditionele Japanse ceremonies wordt de katana gebruikt. Ook als collector’s item of souvenir is het wapen populair. Met een katana aan de muur in je woonkamer breng je de Japanse sfeer in huis. Wil je een katana kopen? Er zijn verschillende winkels en webshops waar je een katana kunt aanschaffen.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.